2025. 07. 17., Csütörtök, 00:00

Három az egyben: a cascatelli, ami újradefiniálja a tésztaélményt

Egy amerikai újdonság, amit ideje lenne meghonosítani a magyar konyhákban is.

A tésztavilágban ritkán születik forradalom, de a cascatelli formájában valódi újítással van dolgunk. A Dan Pashman amerikai gasztropodcaster által megálmodott tésztát kifejezetten három szempont szerint tervezték: könnyen felszúrható legyen, jól tapadjon rá a szósz, és élvezetesen lehessen beleharapni. A cascatelli nevéhez hűen kis vízesésekre emlékeztet – hullámos, bordázott szélű formája nemcsak látványos, hanem funkcionális is. Egyaránt jól működik sűrű húsos ragukkal, lágy sajtkrémekkel vagy zöldfűszeres olívaolajjal, a szósz megkapaszkodik minden barázdájában.

A magyar konyhákban még alig ismert ez a formabontó tészta, pedig a hazai tésztarajongók szívébe is könnyen belophatná magát. Gondoljunk csak bele: a paprikás csirkétől a juhtúrós sztrapacskáig hány olyan fogásunk van, ahol egy jól megválasztott tésztaformával új szintre emelhető az élmény! Ha a cascatelli megvetné a lábát a magyar boltok polcain, új dimenziókat nyithatna meg a tésztarajongók és kreatív házi szakácsok előtt. Talán ideje lenne egy magyar verzióval is kísérletezni – házias névvel, hazai lisztből.

Kipróbálnátok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: